Tortila
Ingredience
2 hrnky hladké mouky, 50 g sádla, 1/2 hrnku vlažné vody, sůl
Postup
Na vále smícháme mouku se solí. Doprostřed uděláme důlek, kolem něho naskládáme kousky sádla a do důlku nalijeme vodu. Nejdřív vidličkou a pak rukama zpracujeme tuhé vláčné těsto. Zpracováváme tak dlouho, než se začnou dělat na povrchu těsta bublinky. Těsto rozdělíme na 12 stejných kousků a každý rozválíme na kruh o síle listu papíru. Suchou pánvičku na plotýnce rozehřejeme. Na rozpálenou dáváme po jedné placky a opékáme z každé strany asi 10 sekund. Na tortilách se začnou dělat puchýřky, jejichž vršky můžou zhnědnout (ale ne celá placka!). Tortily plníme opečeným masem, zeleninou a dresinkem, např. Případně můžeme podávat jako přílohu k masu.
Recept zaslala: z.gita
Plněná tortila
Ingredience
500 g kuřecích prsíček, 3 lžíce oleje, 5 lžic rybí nebo sojové omáčky, sůl, pepř, koření gyros (nebo libovolné oblíbené koření), půlka hlávky čínského zelí, několik rajčat, cibule, kysaná smetana ochucená solí, pepřem a bylinkami (případně tatarská omáčka).
Postup
Omyté a osušené maso nakrájíme na kostičky, promícháme s olejem, omáčkou a kořením a necháme do druhého dne v ledničce. Pak opečeme na pánvičce, podlijeme troškou vody a dusíme do změknutí masa. Na tortilu dáme hromádku masa, trochu zeleniny, smetany a libovolným způsobem zabalíme.Tortily můžeme plnit i jiným masem jinak upraveným, jinou zeleninou a jiným dresinkem, fantazii se meze nekladou.
Recept zaslala: z.gita